Beste omwonende(n) van project 70LUX,

Fijn dat we u op de hoogte mogen houden van de komende werkzaamheden en het verloop van het project. In deze nieuwsbrief informeren wij u over de voortgang van de bouw, de actuele opleverprognose en de verhuurprocedure. U vindt in deze nieuwsbrief ook de contactgegevens voor vragen en meldingen. Ook interessant: wij interviewden wethouder Jan Iedema over het belang van 70LUX voor de binnenstad.

Bouwvoortgang

 • Rond het gehele project is de gevelsteiger opgebouwd. Deze gevelsteiger wordt gebruikt voor het aanbrengen van het metselwerk na het stellen van de metselprofielen. De gevelsteiger zal meegroeien naar gelang het gebouw hoger wordt.
 • Alle wanden en vloeren van de parkeergarage en commerciële ruimten zijn gerealiseerd inclusief de wanden van de fietsenstalling en de autolift.
 • Het monolithisch afwerken van de vloer van de 3e parkeerlaag is afgerond. In de komende periode staan er geen nachtelijke werkzaamheden op de planning.
 • Na de constructieve afronding van de parkeergarage en commerciële ruimten is aansluitend de constructieve vloer van de eerste appartementen gemaakt. Deze constructieve vloer betreft een geprefabriceerde breedplaatvloer van circa 5 cm dikte en wordt veel toegepast in de woning- en utiliteitsbouw. Na het aanbrengen van de breedplaatvloer worden de installaties aangebracht. Zodra alle vloerinstallaties zijn aangebracht wordt de breedplaatvloer afgestort met beton waardoor er een constructief geheel ontstaat.
 • De wanden van de eerste appartementen bovenop de breedplaatvloer zijn nog uitgevoerd met in het werk gestort beton. Na het aanbrengen van de volgende breedplaatvloer zal er alleen nog verder worden gewerkt met geprefabriceerde betonwanden waardoor de bouwsnelheid toe zal nemen.
 • Naar verwachting zal vanaf week 13 een verdieping per week worden gerealiseerd waardoor het gebouw snel zal verrijzen.
 • Vanaf volgende week zullen de eerste geprefabriceerde HSB (hout-skelet-bouw) gevelelementen worden geplaatst. Deze HSB-elementen zijn compleet voorzien van steenstrips, kozijnen en zelfs voordeuren.
 • De torenkraan is opgebouwd tot 56 meter. Deze week zal deze verder worden opgebouwd tot een uiteindelijke hoogte van 90 meter.
 • Het tijdelijke gronddepot is opgeheven.

70Lux is onze stap naar een bruisende stedelijke omgeving
Als je bij de bouwhekken op de hoek van de Luxemburglaan en de Europaweg staat, kun je je het nauwelijks voorstellen: volgend jaar om deze tijd zijn hier 134 huurappartementen betrokken door de nieuwe bewoners. Waarom is gekozen voor hoogbouw op deze locatie? En wat voegt dit project toe aan de omgeving van de binnenstad? We legden deze vragen voor aan wethouder Jan Iedema.

“Ik ben heel gelukkig met de komst van de woontoren op deze locatie. Zoetermeer maakt al heel lang plannen om tot 16.000 woningen toevoegen. De grote vraag was alleen: waar dan? De Binnenstad is een van de gebieden waar het mogelijk is om extra woningbouw te realiseren. De ambitie is om ten minste 2000 woningen toe te voegen. Dat kan alleen als je hoogbouw pleegt. Dat willen we in Entree doen. En het past ook heel goed bij een binnenstad. Er zijn in de binnenstad een aantal vrije kavels. Maar je kunt ook kantoren ombouwen tot woningen. Of een gebouw slopen en nieuw bouwen, zoals bij 70Lux. Deze locatie is al veel eerder als zogenaamde versnellingslocatie aangewezen en daarom is dit nu de eerste plaats waar in de binnenstad gebouwd wordt.

Woontorens voor wie in de stad wil wonen
Al in 2004 heeft Zoetermeer een hoogbouwvisie opgesteld. In de visie Binnenstad 2040 is deze verder uitgewerkt voor dit deel van de stad. Op de website van de binnenstad kun je vinden wat de plannen voor de Luxemburglaan en omgeving zijn. Tegenover 70Lux staat het oude ABNAMRO-gebouw. Nu zit daar het Videomuseum. Maar dit gebouw zal uiteindelijk plaats maken voor een woongebouw. Op de locatie van de voormalige V&D zijn ook plannen voor een woontoren. We kunnen de komende jaren dus veel mensen verwelkomen die graag in de stad wonen. Van hippe starters tot bruisende senioren. Door een goede samenwerking met partners kunnen we zorgen voor een divers aanbod. In Zoetermeer hebben we nu relatief weinig vrije sector huurwoningen (midden en dure huur). 70Lux biedt deze straks wel: prachtige appartementen in een gebied dat de komende jaren alleen maar interessanter wordt.

Ook openbaar gebied opgeknapt
Het gebied is uitstekend bereikbaar via openbaar vervoer en met de toename van het aantal woningen neemt het aantal voorzieningen in de buurt zeker toe. Voeg daaraan toe dat we ook het openbaar gebied opnieuw in gaan richten. De Luxemburglaan willen we opnieuw inrichten als gebied waar de auto niet meer de hoofdrol speelt. Voor de Duitslandlaan in het plan om daar een groene singel of Esplanade aan te leggen. Het wordt echt een gebied waar het fijn is om te zijn, te wandelen of te fietsen.

Zoetermeer is de afgelopen 60 jaar gegroeid van een dorp naar een stad. We staan nu op het punt om de sprong naar een levendige binnenstad te maken. Daar draagt 70Lux enorm aan bij! Ik heb nu nog kinderen thuis wonen, dus ik blijf nog even in mijn eigen wijk. Maar over 15 jaar zie ik mezelf daar wel wonen!”

Actuele opleverprognose
De actuele opleverprognose van het gehele project is gewijzigd naar december 2024. Let op dit betreft een prognose en is daarmee aan mogelijke verandering onderhevig.

Verhuurprocedure
Inmiddels hebben al diverse mensen hun voorkeur voor een huurwoning in dit mooie project doorgegeven aan TW Home. TW Home zorgt ervoor dat deze geïnteresseerden worden doorgezet naar de verhuurmakelaar. De verhuurmakelaar bewaart de gegevens van deze Onderstaande de actuele verhuurplanning vanuit de verhuurmakelaar:

 • 2e kwartaal 2024:
  • Lancering voorlopige website
  • Definitieve huurprijzen en servicekosten bekend
 • 3e kwartaal 2024:
  • Start verhuurfase
  • Uitbreiding website met een woningzoeker en FAQ
 • 4e Kwartaal 2024
  • Verhuurfase / 1e toewijzingsronde
 • 1e/2e Kwartaal 2025
  • Oplevering woningen aan huurders
  • Start nazorg

Contactpersoon 70Lux bij vragen of klachten?
TW Home bouwbegeleiding werkt in opdracht van Staton bouw en is uw aanspreekpunt bij klachten en vragen. Daarnaast verstuurt TW Home na afstemming met de projectpartners nieuwsbrieven naar omwonenden en geïnteresseerden.

Heeft u vragen, klachten, bent u geïnteresseerd in een huur woning of wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief neem dan contact op met TW Home. TW Home bouwbegeleiding is als volgt te bereiken:

Telefoon:        +31 (0)10 307 5929
E-mail:            70lux@twhome.nl
Internet:          www.twhome.nl

Met vriendelijke groet ,

TW Home bouwbegeleiding namens projectteam 70LUX.